Продължете към съдържанието

Когато ти спрат
микрофона,
защото казваш
истината
за въздуха
на Пловдив

От Добромира Костова
Днес ми микрофона по време на изказване на сесията на Общински съвет Пловдив на 11 юни. Официалната причина бе, че просрочвам трите минути, които ми се полагат. Истинската причина – че изобщо не им харесваше това, което казвах.
11 юни 2024
От сесията на 11 юни

Защо ми спряха микрофона?

Говорех за абсолютния и тотален провал на управлението на Пловдив в последните няколко мандата в борбата с опасно мръсния въздух на града.

Накратко:

– веднъж в годината от Общински съвет се приема отчет на кмета за изпълнение на програмата за справяне с проблема с мръсния въздух. Т.е. това е единственият момент в цялата година, когато темата Въздух е на челно място в дневния ред на съвета. В зала не се появиха нито кметът, нито неговите заместници, отговорни за ресорите, които имат отношение към чистотата на въздуха – Екология, Транспорт, Строителство и главен архитект. Нито един от тях не благоволи да се появи и да обясни на съветниците и всички граждани на Пловдив какво прави и смята да направи, за да се бори с най-големия проблем на града. Защото от въздуха, който дишаме зависят живота и здравето на всички ни. Какво е по-важно от животът и здравето?

– По закон трябваше ОЩЕ през 2010 г. да свалим нивата на замърсявания до определени параметри. Тези параметри НЕ СА ПОСТИГНАТИ. Сегашните седмокласници и кандидат-гимназисти са се родили през 2010 г. Цяло едно поколение се е родило и израснало в града ни, докато няколко кмета и мнозинства на ГЕРБ не са направили необходимото, за да им осигурят живот в здравословна среда.

– Общината изхарчи над 14 милиона лева „в борба“ с фините прахови частици като не постигна никакъв ефект. Усвои изключително неефективно всички пари по проекта (с дъх на корупция) и успя да подмени ЕДВА 10 % от замърсяващите уреди на твърдо гориво.

– Крайно недостатъчно почистване на улиците, неслучваща се борба с калните петна, прах, който се вдига от многобройните строежи в презастроения ни град са други проблеми, по които не се работи.

– Постоянното отцепване и унищожаване на зелени площи (пак в услуга на поредния строеж) ни е довело до застрашаващи нива на едва 4 кв.м зелени площи на глава на населението (в р-н Южен) при абсолютен здравословен минимум от 20 кв. м. и препоръчителен от 50 кв. м. Къде е 4, къде са 20, къде са 50?

– Половината от замърсяването идва от автомобилния трафик. Десетки години безидейна и безплодна работа в посока на това да се предложи на пловдивчани алтернатива на автомобила, за да падне броят автомобили по улиците на града и да усетим ефект върху въздуха. Провален изцяло градски транспорт. Хвърлени в небитието 40 милиона за неработещо електронно таксуване. А в тези горещи дни градският транспорт е дори опасен за живота. Кметът не може да се справи с това, че половината автобуси карат без климатици в адски жеги.

 Някъде тук колегите от ГЕРБ вече бяха много изнервени и се чудеха как да ме спрат да говоря. Съветниците трябваше да отговарят от името на липсващите в залата кмет и заместник кметове. Започнаха със смехотворни оправдания, че като се качиш на Бунарджика се виждало, че имало дървета. Това според тях май е достатъчно, вместо да отговорят как се живее с 4 кв. м. при абсолютен необходим минимум от 20? Опитаха се да избягат от темата с проваления градски транспорт и да я подменят с врели-некипели за парите по Плана за възстановяване за градска железница.

Някой друг им е виновен, че десетки години се возим в разбитите, седящи в задръствания, нередовни, неклиматизирани, недигитализирани автобуси с фалшиви евро 6 сертификати.

ЧИСТ ВЪЗДУХ

Още от тази категория