Продължете към съдържанието

Състоянието на
велоинфраструктурата
в Пловдив

Oт Добромира Костова
Днес внесохме официално в Община Пловдив предложението за допълване и осъвременяване на велоинфраструктурата на Пловдив и областта. Често сме говорили за това предложение тук, то е плод на труда на много велосдружения и организации в града и околността и вече е подкрепено от над 1000 пловдивчани с подписка, която също входирахме.
11 ноември 2022
Придружихме Милена Найденова, ръководителят на "Велокултура", при внасянето на нашето предложение в Община Пловдив

Предложението

Идеята ни е да подтикнем управляващите в общините Пловдив, Марица и Родопи да седнат най-накрая на една маса и да начертаят общ план за развитие на велоинфраструктурата в района. Нашето предложение е прекрасна база, върху която може да се стъпи и да се започне проектиране. Очакваме това начало, защото развитието на велотранспорта е развитие към по-модерно, по-зелено и по-здравословно бъдеще за всички ни.

Подкрепиха ни с подписи над 1000 граждани и бизнеси

Към предложението приложихме и подписка с над 1000 имена на граждани, граждански организации и бизнеси, които подкрепиха нашия проект. Радваме се, че все повече хора оценяват предимствата и нуждата от алтернативен транспорт и сме сигурни, че с общи усилия ще реализираме визиите ни за съвременно градоустройство, при което с приоритет в планирането са пешеходците, велосипедистите и градския транспорт.

Идеен проект за изграждане на велосипедна инфраструктура в град Пловдив и околността

Националната велосипедна конференция

Проектът беше представен на Националната велосипедна конференция под егидата на Министерство на туризма и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Милена Найденова представи проекта, който обосновава ползите от изграждането на нови 60 километра велотрасе в града и още 83 километра извън него, с които да бъдат свързани близките села в общините Родопи, Куклен, Марица и околовръстното шосе.

Срещнахме много съмишленици, и се запознахме и с други инициативи като изготвeния Национален велосипеден план на България, заедно с партньори от 9 държави от Дунавския регион, Националната мрежа от велосипедни маршрути, велосипедни политики и постижения на общините, като например представеният от Челопеч и Горна Малина проект за обединение на 11 общини за веломаршрут от София до Карлово, развитие на комбинирания транспорт с влак и велосипед и развитието на велотуризма в България.

Имахме удоволствието да се запознаем с хора от бизнеса свързан с предлагането на услуги с велосипеди и производството им, които също се ангажираха с подкрепа на проекта ни.

Милена Найденова представи проекта ни на Националната велосипедна конференция
Предложение за район "Централен"
Предложение за район "Западен"
Предложение за район "Източен"
Предложение за район "Южен"
Предложение за район "Северен"

Още от тази категория