Продължете към съдържанието

С колело на Запад:
Велошествие в "Западен"
за повече велоалеи

Район "Западен" с идеен партньор "ВелоКултура"

Кметството на район „Западен“ с кмет Тони Стойчева организирaха велошествие на 18 май. Идеята се зароди в началото на годината в различни разговори с представители на кметството. Получихме покана от зам.-кмета на района Елена Георгиева да вземем участие с ВелоКултура като идеен партньор на събитието и проведохме първата си среща за планиране в края на февруари, когато определихме датата за провеждането и основната концепция и послание.

19 май 2024
ВелоКултура с кмета на район "Западен" Тони Стойчева

Предисторията

Организацията я почнахме още през февруари. Респект за Тони Стойчева, че е първият районен кмет и изобщо представител на изпълнителната власт в Пловдив, който взима насериозно ВелоКултура и нашия проект за свързаност на велоалеите в Пловдив и околността.

Среща на ВелоКултура с кмета на район "Западен" Тони Стойчева за планиране на събитието
Предложението на ВелоКултура за допълнителни велотрасета в "Западен"

Анонсът на организаторите:

„Другата събота елате да покараме велосипед в „Западен“. Ще се движим по улици и булеварди, за да почувстваме свободата на движението.

Събитието има за цел да покаже необходимостта от изграждане на велоалеи в района, който е откъснат от другите квартали, както и да насърчим този екологичен начин на придвижване.

Освен много позитивно настроение и награди, очакват ви и нови срещи с хора, които обичат активния начин на живот и мечтаят Пловдив да бъде град за хората, а не за автомобилите.

Добре дошли сте и с децата на велошествието.

Защо с колело?

Защото това е най-екологичното превозно средство, което може да се използва за града!

Предвидили сме маршрут, който стига до квартал “Прослав”. Ще се върнем обратно по бул. “Пещерско шосе”, за да разгледаме какви са възможностите на булеварда за велосипедна инфраструктура, осигуряваща безопасно преминаване с велосипеди. На финала ще се съберем на Братската могила, където сме подготвили спортни игри и демонстрации, раздаване на множество награди чрез томбола, уроци по безопасно колоездене за най-малките и други изненади!

Защо на запад?

Защото нашата цел е да насърчим по-широкото интегриране на велосипеда в културата на българина и да провокираме отговорните институции да развият инфраструктурата, която в Пловдив е недостатъчна. Кметът на район “Западен” Тони Стойчева заедно с нейния екип оценяват огромните, но неоползотворени възможности и затова откликнаха на молбата на ВелоКултура да се насочи ресурс и внимание в тази насока, като възложи на сдружението да изготви предложения за краткосрочно и дългосрочно преструктуриране на улици в района.

Организатор на събитието:
Район “Западен”, Пловдив

Идеен партньор:
ВелоКултура

Изпратихме специални покани към: кмета на града и общинските съветници, защото освен че те ще бъдат наши гости, най-вече от тях зависи Пловдив да се развива, благоустройва и превръща в удобен, чист и зелен град.

Разбира се освен с велосипеди както винаги сте добре дошли с всякакви алтернативи – тротинетки, ролери, скейтбордове, маратонки с колелца и т.н.

Очакваме ви с нетърпение!“

Програмата на събитието

Самото събитие

Оставям снимките на фотографа Димитър Димитров да говорят сами по себе си. Над 400 граждани взеха участие в едно много позитивно и зареждащо събитие, което даде на всички ни надежда, че Пловдив има шанс да стане велосипеден град!

Предложение за изграждане на велосипедна инфраструктура в град Пловдив и околността

Галерия

ЗЕЛЕН ТРАНСПОРТ

Още от тази категория

Още от тази категория