Продължете към съдържанието

Велогаражи и велопаркинги в Пловдив

от Добромира Костова

Слушайте участието ми заедно с Тони Стоев в предаването „На Агората“ по ПОТВ с тема велопаркинги, велогаражи и велосипедната инфраструктура на Пловдив.

10 декември 2021

За какво си говорим?

  • Какво е това „велогараж“?
  • Какъв казус имат жители в квартал Тракия на тема велогаражи?
  • Какви са пречките пред изграждането на велогаражи и велопаркинги в Пловдив?
  • Какво е състоянието на вело инфраструктурата в Пловдив?

 
 
 

Говорим за покрити и заключващи се велопаркинги като тези горе на снимките. Както знаем от отговора на наше питане, Община Пловдив няма планове да развива пловдивската велоинфаструктура в близките години, т.е. не очакваме нови велоалеи, велосипедни светофари, стоянки, подстъпи и… логично и общински покрити и заключващи се велопаркинги не чакаме. Стигаме до ситуации, че групи граждани сами решават, че искат да си изградят със свои средства по една „клетка“ за десетина велосипеда и минават месеци и месеци в главоблъсканици и разговори с администрацията чисто юридически как да озаконят съоръжението.


Макар и да няма местна наредба, която ясно да урежда ситуацията – има наредба на МРРБ (№ Рд-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии), която най-подробно регламентира казуса, вкл. засяга и типовете съоръжения.
Снимките долу са примерни от интернет. Има всякакви идеи как да изглеждат естетично такива паркинги и да се вписват в градската среда, като едновременно да са практични и да вършат нужното – да пазят велосипедите ни от елементите и от евентуални крадци. Към момента всеки се спасява както може…мъкнем ги по стълби или тесни асансьори, бутаме ги по коридорите вкъщи или по личните ни гаражи…


А не би трябвало да е така, 10 + велосипеда биха се събрали на площ за 1 паркомясто за автомобил.

Затова внасяме промени в Наредбата за преместваемите обекти, които да помогнат за „озаконяването“ на този тип съоръжения. 

ПОДКАСТ

Още от тази категория