Продължете към съдържанието

Сваля ли доверие
Standards & Poor's
Global Ratings от
община Пловдив?

Позиция на общинските съветници на Продължаваме Промяната - Демократична България

На 12 юни компанията S&P Global Ratings съобщи, че е спряла оценката си за рейтинга на общинската власт в Пловдив, защото няма достатъчно и актуална информация, за да поддържа обявеното BBB ниво с положителна перспектива. Управлението на кмета Костадин Димитров не е предоставило информация и това спъва оценката на Пловдив – която е изключително важна за възможностите на града да се финансира чрез дългови инструменти.

14 юни 2024

S&P фактически потвърждава, че общината се управлява непрозрачно – нещо, което от групата на “Продължаваме промяната-Демократична България” сме изтъквали многократно както в този, така и в предишните мандати на управлението на ГЕРБ. Официалните финансови данни сякаш се “крият”, за да не станат видими определени дупки във финансовото управление на Пловдив.


Агенцията също така казва, че ще поднови наблюдението си и ще възстанови рейтинга, ако получи липсващите данни и ако прецени, че те отговарят на нейните стандарти за качество, навременност и достоверност.

При гласуването на бюджета за 2024 г. и бюджетната прогноза за следващите години, ние ясно заявихме, че градът е изправен пред нереалистични разходи и липсва визия за развитието му. Освен това, бюджетът е и основната политика на кмета, в която продължаваме да не виждаме реформи и оптимизация на администрацията и общинските предприятия.

В следващите месеци община Пловдив ще изразходва десетки милиони, предоставени от държавната хазна, и спестяването на информацията цели да създаде среда, в която отново парите на данъкоплатците да бъдат изхарчени на тъмно.

Всичко това поражда у нас няколко съществени въпроса:

  • Умишлено ли управлението на кмета Костадин Димитров крие информация от престижна международна кредитна агенция?
  • Кой е пряко отговорен за неизпращането на данните?
  • Смята ли общинското ръководство да превърне Пловдив в най – непрозрачно управлявана община в България?
Апелираме кмета и неговите подчинени максимално бързо да предоставят на S&P Global Ratings, а и на други сходни агенции, нужната информация, за да осигурим на гражданите и инвеститорите спокойствие и отчетност.

УПРАВЛЕНИЕ

Още от тази категория