Продължете към съдържанието

Нагласена ли е поръчката
за електронното таксуване
на Синя зона

Oт Добромира Костова
Имаме ли казус в Пловдив с нагласена обществена поръчка за няколко милиона?
28 октомври 2021

От доста време наблюдавам с интерес какво ще се случи с т.нар. поръчка за новото таксуване на синята зона. С две думи – ще се въвежда „електронно таксуване“ за паркиране. Което само по себе си като словосъчетание на територията на Пловдив си звучи зловещо, защото всички знаем какво стана с електронното таксуване в градския транспорт…
 
Та за този случай. Най-общо казано – още лятото (да не кажа пролетта) се „знаеше“ каква поръчка ще се пуска и кой ще я спечели. Така „се говореше“ в индустрията, но разбира се на онзи етап нямаше как да се характеризира освен като слух. И съответно нямаше какво да се направи, освен да се следи дали поръчката ще бъде адекватно оформена, за да няма „предрешен“ печаливш. Не само това, ами трябваше да се следи чисто технически дали ще имаме изрядно задание, защото никой не иска второ фиаско след Индра и сагата с градския транспорт.
 
За съжаление, именно заданието предполагаше, че ще има технически проблеми. Примерно: „системата за паркиране следва да приема всякакви комбинации от 4 до 9 символа като регистрационен номер“. Но знаем, че има рег. номера и по-кратки и по-дълги от 4-9 символа. Отделно и мобилните оператори не приемат различни символи от кирилица и латиница и числата 0-9, така че „всякаква комбинация“ би довело до невъзможност за плащане със смс и ще направи интеграцията с мобилните оператори невъзможна. Което пък е изискване в заданието и така погледнато се получава нонсенс.
 
Това на тема, че няма как да се очаква адекватен продукт, ако заданието за продукта не е адекватно.
 
А на тема предрешеният печаливш…оценката на няколко специалисти от индустрията, с които говорих, беше, че заданието е така написано, че „се използва субективна преценка на преглеждащия предложението, няма ясни количествени и стойностни критерии за фактическо изпълнение или неизпълнение.“ С две думи – вратата е отворена за субективен избор.
 
В крайна сметка, фактите са:
 
1. Има само двама участници, подали оферти, единият от тях е въпросната фирма от „слуховете“.
 
2. Отново до мен достигна информация, че потенциални изпълнители са се отказали да внесат оферти, защото считат, че поръчката е нагласена, а и също на базата на некоректно написаното задание, с което всеки професионалист би рискувал професионалната си репутация при евентуално объркване или срив.
 
3. Има паркоавтомати, с които следва да се интегрира доставчика на паркинг решението. Това интегриране става с лиценз, който по думите на доставчика на паркоматите не се притежава от подалите оферти фирми. По темата беше изпратено предупредително писмо до кмета и до общинския съвет от доставчика на паркоматите.
 
А това е фирмата от слуховете: http://surl.li/anhye
Логичният изход за мен от ситуацията след писмото от доставчика на паркоматите е поръчката да бъде спряна. Дали ще се случи, предстои да видим.

ТРАНСПОРТ

ЗЕЛЕН

Още от тази категория