Продължете към съдържанието

На втория опит:
същата фирма спечели
спорната поръчка

Oт Добромира Костова
Имаме ОГРОМНА нужда от електронно таксуване, модерна тикетинг система и цялостна модернизация на градския транспорт. Веднъж я чакахме по времето на Тотев и тя не тръгна. Втори път я чакахме по времето на Димитров и нещата забоксуваха още на етап задание за обществена поръчка.
26 юни 2022

Сега в четвъртък ще се гласува втори опит в условия на съмнителни договорки и липса на конкуренция с много неизгодни за Пловдив финансови условия.
Още преди почти 2 години сигнализирахме за признаци за нагласена поръчка, написана така, че да я спечели точно една фирма.


Две години по-късно, след като компании от бранша се умориха да обжалват нагласените условия, стигнахме до състезание с 1 кон и имаме „спечелил“. И то точно същата фирма от пропадналия, съмнителен търг от преди 2 години.


Твърдя, че търгът е обявен по неизгодни за общината условия, с квалификационни изисквания, направени така, че единствено една фирма да може да отговори. Например се иска ISO сертификация с много ограничаващ обхват. И още много други.

Само фактът, че в София имаше 10 кандидати за подобен търг, а в Пловдив само 1 се е явил е достатъчно съмнително.


Създаването на условия за повече конкуренция е гаранция за по-качествен продукт. Елиминирането на конкуренцията е точно обратното – риск от некачествен продукт.


Но във времената на нагласените поръчки, „инженеринг“-а, директното възлагане, инхаус процедурите и т.н. е ясно, че не качеството на продукта е водещото.

ТРАНСПОРТ

ЗЕЛЕН

Още от тази категория