Продължете към съдържанието

Ще загубим ли
завинаги атмосферата
на улица "Карловска"?

от Добромира Костова
За тези, които помнят – Капана на времето изглеждаше така…изоставен, пренебрегнат, срутен. Но както там се виждаше красотата и историята под олющените мазилки, така и тук все още можем да усетим атмосферата. И както става ясно – скоро ще я загубим завинаги.
5 март 2020

Малко история и география – ул. Карловска започва от реката и върви право на Север, право към Карлово. Неслучайно е била търговска и занаятчийска улица, а също и център на Кършияка- намира се на важна пътна артерия. Неслучайно там винаги е кипял живот, а после – на по-късен етап – през двайсетте години на миналия век – се появяват и красивите къщи от двете и страни, от които днес все още може да се види нещо, макар че някои от тях бяха сринати и са вече заменени с любимите на съвременния предприемач кооперациийки от стъкло и бетон.

На никого не е ясно защо улицата не е под закрилата на Националния институт за недвижимо културно наследство. Чували сме неведнъж мнението на архитекти, че това е огромен пропуск. Би трябвало цялата улица да е вписана като ансамблов паметник. Но това досега не се е случило – сякаш там в София някак си не осъзнават, че Пловдив е ценен и на север от реката. И днес аз се ядосвам на себе си, че въпреки, че от години съм си мислела как някой ден Карловска ще стане втория Капан – пешеходна, занаятчийска, айляшка, реставрирана – не съм се задействала по-рано да внеса поне едно предложение до НИНКН.

Мислех си, че имам време. А сега вече няма време – ще се копае, ще са сменя паважа с асфалт, „защото там няма нищо защитено“.

КУЛТУРА

ГРАДОУСТРОЙСТВО

Още за ул. "Карловска"

Още от тези категории