Продължете към съдържанието

Помислихте ли първо да
оптимизирате разходите,
преди да взимате заеми?

От Добромира Костова
По повод заема, който беше гласуван – много пъти се повтори в зала как не става въпрос за вземане на заем, как сега само почваме да преговаряме, да не слагаме каруцата пред коня и т.н.
28 декември 2019

Гласувах твърдо „против“ и от самото начало не падам в капана на „ама нека видим първо какво ще стане и какво ще договорим“.

Тук става въпрос за елементарна психология. Естествено, че няма как кметът да ни стовари такъв заем изведнъж да го гласуваме в началото на мандата. Естествено, че ще започне отдалече, постепенно, ще ни настройва, ще ни обработва со кротце, со благо и така, докато наистина не го вземем този заем.

За всички е ясно, че решението да се тегли заем вече е взето някъде, останалото е за пред публиката танци. Липсва елементарна финансова дисциплина. Липсва главното и основно правило ПЪРВО да се оптимизират разходите и после да се търсят постъпленията

Това аз лично се изморих да го питам по време на комисиите до степен, че не го попитах ПАК в зала – помислихте ли първо да оптимизирате разходите, преди да вдигате такса смет, преди да вдигате данъците, преди да взимате заеми? Направихте ли анализ на изразходваните средства от общинските предприятия? Струва ли наистина (примерно) 1 км велоалея 100 хиляди лева?!

И на предната сесия попитах кмета защо първо не направи анализ – отдел по отдел – на цялата администрация, преди да предлага „преструктуриране“ и нови зам.-кметове? Защо

само се фиксирате върху това откъде да дойдат пари, а не ги потърсите първо в собствената си къщичка?

Като анализирате, като оптимизирате.

Имам една супер любима приказка от детството още – мисля, че беше на Братя Грим – тогава разни принцове търсеха съкровище в един зловещ замък, пълен с боклуци, прах и тъмнота, и никой не намираше нищо. Накрая единственият умник реши първо да изчисти замъка, за да вижда изобщо какво прави и къде търси. И като излъска и изчисти всичко – оказа се, че самият замък е съкровището, всяка мебел, всяка вещ вътре беше от злато и реално парите си бяха там, ама кой да ги види. Та така.

РЕШЕНИЯ

УПРАВЛЕНСКИ

Още от тази категория