Продължете към съдържанието

Поредна гавра
с общите ни пари
-
история за 4,9 млн. лв.,
фирма-фаворит и непрозрачност,
маскирана като “неотложност”

Позиция на групата на Демократична България в ОбС - Пловдив

Поредна гавра с публичните ресурси на община Пловдив – на стойност 4,9 млн. лв. без ДДС, е замислил кметът на града Здравко Димитров, заедно с подопечната му администрация. Макар и самият кмет да е “скрит” зад подписа на един от заместниците си.

19 април2021

Историята накратко.

На 16 април кметската администрация обявява (пред Регистъра по обществените поръчки), че е решила да се договори пряко с конкретен изпълнител за почистване на коритото на река Марица. Цената – 4,9 млн. лв. без ДДС.

Мотивът да се заобиколи напълно състезателната процедура и обявяването на открита обществена поръчка е “неотложност” на дейностите. Ние твърдим, че това е незаконно и настояваме Здравко Димитров да го прекрати. 

Oбявяваме, че случаят отива и в Сметната палата, а също че ще бъде сезирана и Агенцията за обществените поръчки – заради брутално нарушаване на закона.

Нашата оценка също е, че коритото трябва да се почисти. Но какво е основанието на кмета в средата на април да поиска пряко договаряне с голяма пловдивска фирма за близо 5 млн. лв. без ДДС? Основанието е писмо от януари месец от Министерството на околната среда и водите, че почистването е много спешно и не търпи отлагане, затова – директно договаряне.

Кметската администрация твърди още, че можело да се стигне до “трансгранична екологична катастрофа”. Дърветата в коритото, “които някак изведнъж много са пораснали”, пък можели да подкопаят “стабилитета на мостовете” в града. А заради валежите през март и април и очакваното снеготопене – можело да се чака приливна вълна.

Черешката на тортата е, че въпреки голямото бързане и неотложност, оказва се, общината няма въпросните 4,9 млн. лв. към момента. А “спешното почистване” ще започне, когато парите ги има…

Кметството се кани да предостави средствата обединение от компаниите ПИМК ООД и “Томов Трейд”.

Хем е неотложно, хем срокът на договора е 12 месеца. Хем е неотложно, хем поръчката предвижда тепърва изготвяне на проект. Хем е неотложно, хем не са предвидени средства и договорът ще бъде възложен едва когато пари има.

Къде е неотложността тогава?

Свързахме се с експерти от екологични организации да ги попитаме наистина ли почистването е с такава спешност, че може да се чака “трансгранична екологична катастрофа”. Отговорът беше, че няма такова нещо. Цялостно почистване на коритото на Марица не е имало от 10 години. Какво се вършило в продължение на 10 години? Здравко Димитров беше областен управител, преди да стане кмет – трябва да е бил наясно какво се случва с реката, преди да се стигне до „тази неотложност”.

Според екологичните организации частични почиствания се извършват регулярно от Община Пловдив и към момента е постигнат един сравнително адекватен баланс.


Не е ясно защо точно сега се случва всичко това – защото трябва “да вземем едни пари” или защото наистина някого го е грижа за Пловдив. Ако ще се прави проект за почистването на коритото, той не би следвало да се прави от посочен изпълнител чрез инженеринг, а от експерти, с обсъждане, приемането му от Общинския съвет и с адекватна оценка на въздействието.

Кметът Здравко Димитров пак се е скрил зад заместник. Да спре да се крие. Общите пари за за общото благо, а не за рушвети и комисиони.

РЕШЕНИЯ

УПРАВЛЕНСКИ

Още от тази категория