Продължете към съдържанието

Събитието
"Пловдив иска
да диша"

От Добромира Костова

Днес организирахме поредният в града ни флашмоб събитие на тема „чист въздух“. Новото беше, че чрез събитието отбелязахме Международния ден на ООН за чист въздух и формата, която избрахме. Формата беше арт инсталация, създадена от Destructive Creation, чрез която се опитахме да привлечем вниманието на институциите и гражданите на Пловдив към сериозния проблем „мръсен въздух“.

7 септември 2021

Защо кюнци? Защо герба на Пловдив?


Защото всички пловдивчани сме се превърнали в едни кюнци. Всичко, което излиза от кюнците на печките в града влиза директно в нашите дробове.

Замърсяването на въздуха не познава национални граници и засяга всички ни. То е най-големият екологичен риск за човешкото здраве и една от основните предотвратими причини за смърт и болести в световен мащаб. Качеството на въздуха в България поражда сериозни тревоги: измерванията показват, че гражданите в цялата страна дишат въздух, който се оценява като вреден за здравето. Според Световната здравна организация 60% от градското население на България е изложено на опасни (нездравословни) нива на прахови частици (ФПЧ).

Продължават превишенията в средноденонощните норми за ФПЧ извън позволеното по закон. Община Пловдив е следвало да изпълни задълженията си за намаляване броя на превишения на среднодневните норми към 1.10.2010 г., т.е. 12 години след изтичането на нормативните срокове пловдивчани продължават да дишат отровен въздух.

Коментарът ни по повод най-новия отчет за въздуха на Община Пловдив може да се прочете тук:

Слаб и незадоволителен прогрес в отчета за въздуха 2020

Репортаж на Веселина Пеева (БНР) от самото събитие може да чуете в звуковия файл тук. 

Репортаж на Таня Грозданова (Под тепето) и видео от събитието може да видите тук.

Репортаж на Nova tv може да се види тук. 

Още снимки от събитието:

Отново отправяме призив към институциите и Община Пловдив да възприемат чистотата на въздуха за приоритет номер едно и да взимат своите управленски решения винаги с мисълта как тези решения ще се отразят на качеството на пловдивския въздух. Времето да се действа е сега и веднага.
ВЪЗДУХ
ЧИСТ

Още от тази категория