Продължете към съдържанието

Защо пак се връщаме на темата запазване на паветата на "Карловска"

от Добромира Костова
Неприятна новина от последните минути. Днес имаше среща с живущи на и около ул. „Карловска“ със зам. кмет Райчев на тема проблемите, до които води некачественото изпълнение по Водния проект, от което всички засегнати граждани в Кършияка страдат.
10 март 2021
 
 
Пак повтарям – темата беше качеството на ремонта и на никого не му е идвало на ум да обсъжда вече уж затворената тема „Паваж или Асфалт“. Знаем, че след много наши усилия и събиране на подписка и внасяне на искане до НИНКН за защита на улицата ПЛЮС направено от Общината допитване до гражданите на Пловдив се реши паважа да бъде върнат на мястото му по „Карловска“, след като се подменят тръбите. Към момента това почти е изпълнено, като остана последният участък от площада до реката, който не е довършен.
 
Та днес някак си между другото изкочи новината, че едва ли не не е сигурно дали площада, който се пресича от „Карловска“ няма да бъде асфалтиран, а вероятно и остатъка от улицата до реката. На това място наскоро изникнаха циментови бордюри по тротоарите на съседната улица, която свършва в площада и хората се бяха възмутили.
 
Днес аз също говорих с г-н Райчев по темата видях, че той се чувства притиснат на тема „Паваж или Асфалт“, „тъй като съседите искат асфалт“. Не е проверено кои съседи наистина „искат“, не се знае бройката им. Същевременно се знае, че мнозинството от допитването до целия град, плюс голяма част от съседите искат да се запази ценната настилка и автентичността на улицата. Иска го и инициативната група, която подадохме искането до НИНКН за обявяване на улицата за паметник на културата. Вече по-голямата част от улицата е с върнатия паваж и изобщо не съм си мислила, че е възможно някой да реши, че е добра идея да се донакърпи с асфалт в последния участък .
 
Разбираемо зам-кметът бърза, защото има срокове, които трябва да спази, за да няма проблеми с програмата и финансирането. Процедурите в НИНКН са бавни и отнемат време. Днес пак звънях и ме увериха, че се работи. Няколко съседи искали асфалт, но те не са мнозинство, да не говорим, че лично аз видях само 1 съсед днес на срещата, който искал асфалт.
 
Неприятно ми е, че пак се връщаме на тази тема, при положение, че отдавна бе взето правилното решение. Отделно като се връщаме на тази тема, се оттегля фокуса от по-големия и съществен проблем, а именно некачествения ремонт в целия квартал и проблемното финансиране по Водния проект. Там трябва да се фокусира администрацията и там трябва да си оправи всичките безумия, на които се нагледахме последните месеци.
 
 
Достатъчно бунтове има за пропаднали тротоари, високи шахти, отрязани пешеходни пътеки, прах, мръсотия, и т.н. Нека да не се вдигаме пак на бунт и за паветата. 100 годишните ценни павета, за които специално Общински съвет е гласувал едно време да се положат по „Карловска“, защото са я преценили, че е равна по важност с улица като „Иван Вазов“.

КУЛТУРА

ГРАДОУСТРОЙСТВО

Още за ул. "Карловска"

Още от тези категории