Продължете към съдържанието

Отчет на
дейността ми
през май 2024

Oт Добромира Костова

Месец май 20024 протече в условия на предизборна кампания за европейските и предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 9 юни. Именно заради изборите и (предполагаемо) нежеланието на ГЕРБ да рискува политически атаки наживо от залата на Общински съвет, този месец се проведе само една редовна сесия на съвета. Освен в нея, взех участие в две заседания на Председателски съвет, две заседания на комисиите по Екология, Устройство на територията и жилищна политика и Култура и туризъм. Бях съорганизатор на събитие на „За Земята“ и „Пловдив диша“, част от националната мрежа „България диша“. Взех участие в събитието „С колело на Запад“, организирано от кмета на район „Западен“ Тони Стойчева и ВелоКултура. В качеството си на заместник председател на Общински съвет Пловдив представлявах съвета на среща в Областна управа с делегация предствители на местната власт и бизнеса на провинция Хайнан в Китай. С колеги общински съветници и депутати от ПП-ДБ проведохме среща с членове на Камарата на архитектите в България, клон Пловдив. Проведох много разговори и срещи с граждани, които ме потърсиха в приемната ми. Започнах работа по няколко казуса в резултат на тези срещи. С колегите от ПП-ДБ внесохме едно питане до кмета. Изготвих няколко предложения и заявления за достъп до информация и документи. Взех участие във фокус група за проучване на тема „Влиянието на дезинформацията и фалшивите новини“.

3 юни 2024
С членове на ВелоКултура на велошествието на район "Западен"

Събитие за по-чист въздух

С гражданско обединение “Дишай, България” съвместно с ФБП „Дишай, Пловдив”, „Инициативи за Пловдив“ и Екологично сдружение „За Земята“ организирахме публично събитие за популяризиране на националната петиция за оценка качеството на въздуха.

На място запознавахме гражданите на Пловдив с проблема и ги канихме да се включат в подписката за прозрачност относно състоянието и проблемите на официалната система за мониторинг на качеството на въздуха, както и нейното подобряване така, че да отговаря на всички законови изисквания и да показва реалното качество на въздуха в страната.

Повече за събитието в публикацията: 

Пловдивчани подкрепиха националната подписка за мониторинг на качеството на въздуха

с Ивайло Попов от "За Земята"

Заявление за достъп до информация към НИНКН, свързано с каузата „Карловска“ 

Изминаха почти 2 години откакто Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) изпълни договора, който сключи с мен като представител на инициативна група за обявяване на улица „Карловска“ за групов паметник на културата. Резултат от договора беше обследване на потенциала на улицата и доклад с резултатите от това обследване. Заключението беше, че районът на „Карловска“ има всички белези на зона, която трябва да бъде защитена и беше издадена препоръка към главния архитект на Пловдив да включи зоната със специална защита в Общия устройствен план на Пловдив. 

Друго заключение от доклада на НИНКН беше, че институтът следва да предприеме последващи изследвания за потенциала на отделни сгради по улицата и в района на улицата, които имат белези на индивидуални паметници на културата. Последваха и няколко интервюта в местни медии на директора на НИНКН арх. Петров, в които той обяви, че НИНКН работи по декларирането на индивидуални паметници на културата по ул. „Карловска“.

Въпреки гореописаното, все още няма официално инфо от НИНКН по този казус. Затова подготвих и изпратих заявление за достъп до информация до тях с искане да ми предоставят данни за брой и вид процедури, които са започнати или са приключени и имат отношение към обявяването на сгради или обекти с административен адрес ул. „Карловска“ или съседните улици за защитени по Закона за културното наследство (ЗНК).

Районът все още е сравнително съхранен и само Капана може да се сравнява с него по вид и степен на значимост на запазени сгради от 19 и 20 век. Но ценни сгради продължават да падат там, защото нямат защита. Надявам се НИНКН да са на етап приключване на процедурите. 

Още по темата в тези публикации:

Сключваме договор с НИНКН за "Карловска"

Паветата на Шрьодингер

Неприятно развитие с ремонта на „Карловска“

Защо пак се връщаме на темата запазване на паветата на „Карловска“

Отделни сгради по улица "Карловска" и района около нея се нуждаят от защита по ЗНК

Най-накрая частичен успех с парите за ремонта на Хуманитарната гимназия

Въпреки, че кметът на Пловдив продължи да мълчи по повод питането ни за средствата за ремонта на Хуманитарната гимназия, все пак това наше питане изпълни своята мисия и раздвижи пасивната до този момент администрация. Преди да се наложи да отговори защо не се отпускат средства за ремонта, кметът реши да вкара сумата от 600 хил. лева с актуализация на бюджета и така да избяга от този неудобен отговор. 

Самото ни питане тук:

Питане относно ремонта на Хуманитарната гимназия

Изготвих предложение да се добавят още 200 хил. лева към вече предложените от кмета 600 хил. лева с мотивацията, че идва лятна ваканция, която е най-удобният момент за извършване на ремонтни дейности и че трябва да се работи на максимален капацитет точно през този период.

В зала защитих предложението си за допълнителната сума точно с този мотив, въпреки протестите на заместник кмета по финанси Женя Петкова, но очаквано мнозинството на ГЕРБ и подкрепящите управлението партии не го прие. 

Все пак, трябва да се поздравим, че работата ни по казуса даде резултат и някаква част от сумата, необходима за ремонта, беше осигурена. 

Сградата на Хуманитарната гимназия е паметник на културата от национално значение

Поредно питане за безопасността на движението по бул. „Руски“

На сесията на Общински съвет внесохме поредно питане до кмета на гр. Пловдив относно мерките, които предприема Община Пловдив, за да осигури безопасността на пешеходци и велосипедисти, движещи се по бул. „Руски“, както и тази на останалите участници в движението по булеварда.

Темата не за първи път е в нашето полезрение. Вече сме установили, че поставените по време на ремонта на булеварда (извършен от кметът Тотев) светофари са стрували на данъкоплатците на Пловдив почти един милион лева. Като от самото начало вероятно администрацията е нямала намерение да пусне тези светофари в експлоатация. И до ден днешен те не работят и стоят като паметници на разхищението на обществен ресурс.

Повече за питането тук:

Питане относно безопасността на движението по бул. "Руски"

Неработещите светофари на пресечката на бул. "Руски" с ул. "Преслав" и ул. "Данаил Николаев", фактурирани на стойност над 800 хил. лева
Снимка: "Под тепето"

Позицията ни относно предложението на Савина Петкова да бъдат съкратени някои вечерни курсове на градския транспорт и работа в комисии по темата

Един от най-важните моменти през изминалия месец беше разглеждането и гласуването на сесия на предложението на заместник кмета по транспорта Савина Петкова за съкращаване на някои вечерни курсове на линии на градския транспорт.

С колегите работихме по предложението и установихме няколко липси на документи, анализи и прогнози, които в последствие изискахме на комисии. 

Въпреки, че на на теория предложението не лишава пловдивчани от градски транспорт във вечерните часове, а само оптимизира движението на колите по едни и същи маршрути, оставаме скептични по отношение на генералното отношение на заместник кмета и администрацията към проблемите на градския транспорт. Липсва ни приоритизирането на решаването на проблемите на градския транспорт пред тези на автомобилния такъв.

Позицията на групата на ПП-ДБ за предложението:

Настояваме за иновативни транспортни решения и защита на вечерните курсове на автобусите

На теория пловдивчани няма да останат без вечерен градски транспорт. Дали ще е така на практика?

Участие в среща с официална китайска делегация от провинция Хайнан в областна администрация

В качеството ми на заместник председател на Общински съвет Пловдив представлявах съвета с още двама колеги от председателския съвет на много интересна среща в Областна управа с делегация предствители на местната власт и бизнеса на провинция Хайнан в Китай. От българска страна присъстваха и представители на Тракия икономическа зона, както и неправителствени организации и др. Темите бяха много, от туризъм, обмен в областите на образование и култура, до възможности за бизнес сътрудничество с провинцията, както и обмяна на опит в местните политики.

Повече за посещението на делегацията на сайта на Областна управа:

Официална китайска делегация от Хайнан в Областна администрация – Пловдив

Среща с Камарата на архитектите в България, клон Пловдив

По инициатива на Продължаваме Промяната – Демократична България с колеги общински съветници и депутати проведохме работна среща с представители на Камарата на архитектите в България (КАБ), клон Пловдив. Присъства председателят на пловдивската структура арх. Тенев, както и други значими за Пловдив имена в архитектурата като арх. Топалова, бивши градски и районни главни архитекти и др.

Темите бяха много и засягаха основно проблемите на бранша, за коитo заедно се опитахме да намерим подходящи решения, най-вече свързани с изменения в законите и нормативната база.

Обсъдихме и много въпроси, свързани конкретно с градоустройството на Пловдив и ситуацията с главния архитект на града, за чиято позиция продължава да не се обявява конкурс. Поех ангажимент да проверя казус, свързан с процедурите по обявяване и влизане в сила на регулационния план на Централна градска част.

Винаги съм се стремяла да поддържам тясно сътрудничество с пловдивския клон на КАБ и съм им особено благодарна за експерната помощ и консултации, които съм получавала от тях по време на процедирането на изменението на Общия устройствен план през миналия мандат. Надявам се ползотворната ни съвместна работа да продължи все така успешно и през този мандат.

С колело на Запад: Велошествие в „Западен“ за повече велоалеи

Кметството на район „Западен“ с кмет Тони Стойчева организирaха велошествие на 18 май. Идеята се зароди в началото на годината в различни разговори с представители на кметството. Получихме покана от зам.-кмета на района Елена Георгиева да вземем участие с ВелоКултура като идеен партньор на събитието и проведохме първата си среща за планиране в края на февруари, когато определихме датата за провеждането и основната концепция и послание.

Над 400 граждани взеха участие в едно много позитивно и зареждащо събитие, което даде на всички ни надежда, че Пловдив има шанс да стане велосипеден град!

Повече по темата написах в отделна публикация:

С колело на Запад: Велошествие в „Западен“ за повече велоалеи

С част от активистите на ВелоКултура на велошествието в "Западен"

Казус с финансиране на облагородяване двора на детска градина в „Северен“

Продължавам да работя с администрацията на район Северен по казуси, за които бях сигнализирана от граждани. 

Казусите са разнообразни и включват облагородяване на междублокови пространства и зелени зони, проблеми с канализацията, сметосъбирането и сметопочистването, ремонти в детски градини, проверки на строителни книжа, превишаване на правомощия от страна на служители на ОП „Градини и паркове“ при изпълнения на заповеди по премахване и оформяне на дървета казуси с блокирани тротоари от строителни дейности и др. 

Работя вече втори месец по осигуряването на средства за облагородяването на задния двор на детска градина в Северен. На пръв поглед лесен казус, малка сума и съгласие за съдействие от страна на заместник кмета по образование Темелков и наличие на бюджет. Оказа се по-сложно, отколкото изглеждаше на пръв поглед, защото станах свидетел на редица бюрократични и административни спънки в хода на дейностите. Надявам се в скоро време да приключи този казус и децата да се радват на собствена зеленчукова градина в двора.  

Осигуряването на малка сума от бюджета на Общината за увеличаване на площта на зеленчукова градина и други дейности по облагородяването на двор на детска градина се оказа трудно изпълнима задача, основно заради слаб административен капацитет в Община Пловдив

Към кого да се обърнем в случай на домашно насилие?

През изминалия месец съдействах по сигнал за домашно насилие, който по разбираеми причини не мога да опиша тук.

Използвам, обаче, случая, за да публикувам информация за контакти и организации на територията на Община Пловдив и страната, които могат да помогнат в такива ситуации. 

Национална телефонна линия за деца „Не си сам“ към Държавна агенция – 116 111. Безплатно обаждане с гарантирана анонимност 24/7.

Отдел Закрила на детето в Пловдив – 032 64 39 64

Община Пловдив на тел 032/ 62 37 14 или на място в дирекция „Социална политика“ на ул. „Петко Д. Петков“ 6 A

За връзка с Кризисния център за настаняване на лица, пострадали от домашно насилие – към всички РПУ, Областна дирекция „Социално подпомагане“ – на тел 032/ 634-495 и Отдел „Закрила на детето“;

Кризисен център за жени: 660530, 0878 6966428

Кризисен център за деца – 512989, 0877731523 и 523664 и 0885360950

Зонта клуб – Пловдив zontaplovdiv@gmail.com, Zonta Club Plovdiv

Фондация „ДА – Обединени срещу насилието“ – приемна в Дом Левски, ет.1, стая 12 и на тел 0879 260101, 0887 27 37 55

Регионален център за консултация към Адвокатска колегия – Пловдив Дом Левски, ет. 2 стая 16 а, 0886581153, 032 398 350

Описаните теми и казуси в тази публикация не изчерпват изцяло дейността ми през май 2024, а по-скоро дават произволни моментни снимки от месеца. Подробен отчет по казуси обикновено давам на хората, които са се свързали с мен по конкретната тема. 

За повече подробности по описаното в тази публикация може да се свържете с мен на dobromira@kostova.bg или да разгледате и други публикации в този блог.

ОТЧЕТ

Още от тази категория