Продължете към съдържанието

Община Пловдив
нарушава закона като
не поддържа регистър
със строителните разрешения

от Добромира Костова
Получавам постоянно сигнали от няколко дни от притеснени граждани, които са против поредното застрояване на огромен терен от близо 54 дка в кв. Тракия с очаквано РЗП от 355 000 кв.м (според медийни публикации).
10 май 2021
Снимка: в. „Марица“

Тъй като става въпрос за инвестиция върху частен терен, аз (както и другите общински съветници) сме нямали предварителна информация какво ще се случва върху въпросния терен и (както всички граждани) научихме наскоро от медиите за новия „град в града“.

Защо казвам това? Защото очевидно много хора са неприятно изненадани, а не би трябвало да са. Защото това е поредният казус, в който се вижда колко непрозрачно работи Община Пловдив, колко е труден достъпът до информация и как дефакто Общината нарушава за пореден път законите. Не за първи път групата на Демократична България в ОбС Пловдив обръщаме внимание върху факта,

че информацията за издадените разрешения за строеж трябва по закон да е публично достъпна, а тя не е.

Регистърът на издадените разрешителни за строеж нe e обновяван от началото на мандата на Димитров.

Ето тук е въпросният регистър.

Може би съседите на имота са получили уведомления в хода на процедурите по издаването на въпросното разрешително, но това няма как да се разбере от наличната (неналичната всъщност) публична информация. На тия уведомления генерално се гледа много като на „про-форма“ процедура и често така се правят, че информацията реално не достига до засегнатите хора. Не знам точно какво е станало, фактите са, че гражданите са изненадани от багерите.

Питах наскоро изпълняващия длъжността главен архитект на Пловдив защо не се обновява регистъра с разрешителните. Имало технически проблем със сайта и с хората, които работят по сайта. След близо 2 години очевидно става въпрос за грандиозен и нерешим проблем, щом като той още не е отстранен в името на законността и прозрачността.

Та не се чудете защо изведнъж влизат багери някъде и никой нищо не знае и е отдавна късно да се внесе възражение, изтекли са сроковете и „всичко си е законно“.

Ако си спомняте – имаше казус с една девететажна сграда до Пешеходния мост, за която има издадено разрешително за строеж и която според излезлите в пространството визуализиации изглеждаше да стъпва върху още непродаден общински терен. Още съм на етап събиране на информация за въпросния строеж и като гледам няма скоро да я събера. Както си чакам и документите за светофарите по „Руски“. Трудно се показват и споделят документи в този град.

Та това като коментар от мен по повод новия град в града. Този град в града е сигурно преценен като подходящ за района и си е получил разрешителните.

Аз лично мисля, че РЗП от 355 000 кв.м. ще е убийствено за инфраструктурата и въздуха на Пловдив. Но явно в Общината не мислят като мен. Нека си спомним какво каза Димитров на една от последните сесии на ОбС : „ма стига вече с тоя патос, презастрояване, зелени площи, чист въздух“. 

ГРАДОУСТРОЙСТВО

Още по темата

Още от тази категория