Продължете към съдържанието

За ситуацията с
незаконосъобразните пупове

Позиция на групата на общинските съветници на Демократична България в ОбС Пловдив
Кметът и неговата администрация блокират подробните устройствени планове в града със своите действия и бездействия и дължи обяснения. Ние констатирахме създадените от управлението на ГЕРБ проблеми на ранен етап, преди да станат лавинообразни и ще посочим какво трябва да се направи, за да се излезе от тази ситуация.
28 април 2022
Снимка: 24 часа

Предвид внушенията, че спираме строителството в града, държим да отбележим, че не, не спираме строителството.

Спираме шантажирането на инвеститорите.

От месеци предупреждаваме кмета, че има проблеми с процедурата по изменението на Общия устройствен план на града и алармираме за незаконосъобразност. Камара на архитектите в България чрез пловдивската си колегия също от месеци предупреждават за незаконосъобразност, но кметът ги игнорира. За щастие още на този етап с писмото на министъра се констатира, че всяко продължаване по същия начин ще е нарушение на закона.

Сега вече има яснота кое може и кое не може.

Това е важно, за да се изяснят правилата и да има предвидимост. Това беше и нашата цел, когато поискахме тълкуване на закона. Защото когато един акт (в случая всеки един подробен устройствен план) е нестабилен, съществува много висок риск от неговата отмяна.

Примерът с „подпорната стена“ на Алепу е показателен за много инвестирани средства в незаконосъобразно изграден обект, което си е чиста загуба.


Правната несигурност е абсолютна предпоставка за корупция и ние напълно разбираме инвеститорите, които казват, че търпението им се изчерпва.

В изказването на г-н Филипов, публикувано в медиите, се чува обяснение от какво зависи дали дадено искане на инвеститор ще бъде одобрено или не. Чува се, че решението зависи от пари и се чудим тук не следва ли да се самосезира прокуратурата? Точно това разиграване и несигурност искаме да отстраним и да има ясни правила, еднакви за всички – и за малкия инвеститор, който ще прави семейна къща и за инвеститора, който ще изгражда големи жилищни комплекси.


Писмото на министъра ясно казва, че ако продължаваме да допускаме изработване на подробни устойствени планове, преди да е изготвена екологичната оценка, това ще е нарушение на закона. И е добре, че това се изясни сега, а не след сторени от инвеститорите множество разходи и констатиране на незаконосъбразност от съда след 2-3 години.


Незаконосъобразността е факт, който не се променя от това кой го посочва и рано или късно ще бъде констатирана. Затова при вече изясненото законово положение кметът вместо да губи време в чудене на кого да вмени грешките на собственото си управление, създаващо незаконосъобразност, да притисне администрацията да си свърши бързо работата и в близките 2-3 месеца да я има изискуемата екологична оценка и така да се „отпуши“ процеса по изработване на подробни устройствени планове.

Защото с продължаващото си бездействие кметът блокира всички инвестиционни намерения.

РЕШЕНИЯ

УПРАВЛЕНСКИ

Още от тази категория