Продължете към съдържанието

Официалното
становище на
НИНКН и МК е,че
оградата на
Небет тепе
е незаконна

От групата на съветниците на ПП-ДБ в Общински съвет - Пловдив

Официалното запитване от нас, общинските съветници от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в Пловдив към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) потвърждава незаконността на оградата на Небет тепе. Това става ясно от отговора на директора на института арх. Петър Петров.

17 април 2024
Снимка: Под тепето

Становището на НИНКН е ясно – заданието не изисква изграждането на ограда около комплекса. В писмото се подчертава още, че оградата не само създава друг образ на комплекса и ограничава достъпа до него, което не е съвместимо с културната му стойност, а и включването й в проектната документация на Небет тепе е недопустимо.

Още по темата:

Питане относно съгласуването на поставена ограда на комплекса "Небет тепе"

Kметът мълчи относно съгласуването на поставената ограда на комплекса „Небет тепе“

Изразяваме за пореден път сериозното си безпокойство от продължаващата липса на отговори от Община Пловдив вече втори месец на поставените от нас въпроси. За съжаление, незаконната ограда продължава да бъде тема, която общинската администрация явно не иска да коментира. Сесията на Общинския съвет на 29 февруари бе повод за повторно питане от наша страна, но Общината продължава да мълчи. Поради тази причина се обърнахме към НИНКН, като поискахме цялата документация, свързана със съгласуването на проекта“, обясниха от ПП-ДБ.
Настояваме за незабавно премахване на оградата, като призоваваме кмета Димитров да предприеме необходимите стъпки за изпълнение на препоръките на НИНКН и Министерството на културата.

Небет тепе е едно от най-популярните места за разходка и туризъм в Пловдив и опазването му като част от културното наследство на града е от решаващо значение.

КУЛТУРА

КУЛТУРА

УПРАВЛЕНИЕ

Още от тази категория