Продължете към съдържанието

Кметът мълчи за
съгласуването на
поставената ограда
на комплекса
"Небет тепе"

От групата на съветниците на ПП-ДБ в Общински съвет - Пловдив

В продължение на втори месец община Пловдив не предоставя отговори на питането ни относно емблематичния археологически комплекс Небет тепе. Въпросите, свързани с проекта „По крепостните стени на Филипопол“, включваха разрешенията за поставяне на ограда около обекта, изграждането на други заграждения, режимът на достъп и обмисля ли се на по-късен етап въвеждане на такса вход.

4 април 2024
Поставената наскоро ограда в комплекса "Небе тепе"

Още на сесията Общинския съвет на 29 февруари от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ публично зададохме въпроси към кмета Костадин Димитров и изразихме загрижеността си относно мълчанието на местната управа, което създава съмнения в целесъобразността на реконструкцията на обекта.

Питането ни:

Питане относно съгласуването на поставена ограда на комплекса "Небет тепе"

Проектът по реставрация има за цел да превърне античния комплекс ‘Източна порта на Филипопол’ и археологическия комплекс „Небет тепе’“ в предпочитани туристически атракции, предлагащи подходящи условия за целогодишно посещение.

Темата с появилата се ограда е обаче табу за местната управа. Отсъствието на ясни и конкретни отговори е твърде смущаващо, особено поради значението на Небет тепе като едно от най-популярните места за разходка и туризъм в Пловдив.

Тъй като очакванията, че ще получим отговор от община Пловдив, не се оправдават, от ПП-ДБ са входирахме искане до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да предостави цялата документация, свързана със съгласуването на проекта, както и да отговори на въпросите за необходимостта от ограда на Небет тепе.

Питането на групата ни е насочено и до Областния управител на Пловдив инж. Илия Зюмбюлев, както и председателя на ОбС Атанас Узунов.

За пореден път подчертаваме, че чрез открит диалог и сътрудничество могат да бъдат намерени решения, които защитават и съхраняват ценното историческо наследство на Пловдив, като същевременно го правят достъпно за местните жители и посетителите.

КУЛТУРА

КУЛТУРА

УПРАВЛЕНИЕ

Още от тази категория