Продължете към съдържанието

Пловдивчани подкрепиха националната подписка
за мониторинг на качеството на въздуха

От Ивайло Попов, Добромира Костова и Веселка Христамян

Днес, с гражданско обединение “Дишай, България” съвместно с ФБП „Дишай, Пловдив”, „Инициативи за Пловдив“ и Екологично сдружение „За Земята“ организирахме публично събитие за популяризиране на националната петиция за оценка качеството на въздуха.

На място запознавахме гражданите на Пловдив с проблема и ги канихме да се включат в подписката за прозрачност относно състоянието и проблемите на официалната система за мониторинг на качеството на въздуха, както и нейното подобряване така, че да отговаря на всички законови изисквания и да показва реалното качество на въздуха в страната.

13 май 2024
Снимка: "Марица"
Снимка: "Марица"

Национална инициатива

Събитието е част от серия такива: на 11 май беше даден нейния старт в гр. Велико Търново, а на 12 май се проведе в гр. Русе.

Повод за подписката

Повод за подписката е доклад на изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), който е започнат през 2021 г. и е изпратен на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за съгласуване през есента на 2022 г. От тогава анализът, който следва да оцени състоянието на официалната система за контрол на качеството на въздуха и да посочи проблемите с нея, нито е завършен, нито институциите го предоставят при искания по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Скандално е, че не могат да завършат доклада толкова време при положение, че работата по прегледа на станциите е свършена още преди това. Вероятно умишлено се бавят и не ни предоставят доклада, за да не станат публични проблемите с измерването на качеството на въздуха. През това време в страната хиляди граждани боледуват и умират преждевременно заради мръсния въздух. Правилното измерване на въздуха е ключово за точната оценка и прилагането на адекватни мерки за намаляване на замърсяването.

Исканията на подписката са ИАОС и МОСВ да публикуват незабавно доклада за състоянието на мониторинговата система за качество на въздуха във варианта, в който е изпратен за съгласуване от агенцията до министъра, както и да го завършат във възможно най-кратък срок. Не на последно място с петицията те настояват двете институции да предприемат незабавни мерки за отстраняване на констатираните проблеми, като направят процеса прозрачен и с участие на заинтересовани страни – граждани, граждански организации и др.

Обръщаме внимание, че Община Пловдив не позволява на гражданите да си съставят информирано мнение за качеството на въздуха в различните райони на Пловдив, като не настоява пред ИАОС за монтиране на нови измервателни станции (АИС), освен тези в Каменица и Тракия. Живущите в квартали като Прослав и Коматево са на разстояние 6-7 км. от най-близката измервателна станция. Смятаме, че тези отчети продължават да дават грешна и нереална представа за качеството на въздуха в града ни.

Приканваме всички граждани, които искат да знаят какво дишат и да се предприемат адекватни мерки за измерването на замърсяването във въздуха, да се подпишат в подписката, която ще бъде активна поне до края на месеца. Тя може да бъде намерена във фейсбук страницата “Дишай, България”.

Подписката е също тук

Снимка от събитието в Русе
ВЪЗДУХ
ЧИСТ

Още от тази категория