Продължете към съдържанието

Национално събитие
по повод
Международния ден
за чист въздух

От Добромира Костова и д-р Веселка Христамян
Граждани и граждански организации като „Дишай, Пловдив“ и „Инициативи за Пловдив“ се включваме в националната инициатива по отбелязването на Международния ден за чист въздух – 7 септември. Събираме се на 7ми септември в 11 ч. на площад Стефан Стамболов, където ще представим една интересна арт инсталация на тема чист въздух и ще поговорим на всякакви теми свързани с въздуха, който дишаме в града ни. Oт години се занимаваме с темата чист въздух, и за пореден път искаме да се чуе гласът ни и желанието ни да живеем в здравословна среда.
6 септември 2021

Граждани на Пловдив: „Искаме чист въздух, искаме здраве“.


Замърсяването на въздуха не познава национални граници и засяга всички ни. То е най-големият екологичен риск за човешкото здраве и една от основните предотвратими причини за смърт и болести в световен мащаб. Качеството на въздуха в България поражда сериозни тревоги: измерванията показват, че гражданите в цялата страна дишат въздух, който се оценява като вреден за здравето. Според Световната здравна организация 60% от градското население на България е изложено на опасни (нездравословни) нива на прахови частици (ФПЧ).

Пловдив от години е в челните места по най-замърсен въздух и един от най-застрашаващи здравето и опасни за живеене градове в Европа. Това е парадоксално, тъй като нито градът е толкова мащабен, нито има сериозно замърсяваща индустрия в близост. Основни източници на замърсяването са битовото отопление на твърдо гориво и транспортът, а драстичното и системно унищожаване на зелената система и лошото почистване на уличната мрежа усложняват проблема.

Считаме, че управата на Пловдив от години бездейства и не прилага нужните мерки за подобряване качеството на въздуха. Подобно е и мнението на Висшия касационен съд, който наскоро постанови безпрецедентно за България съдебно решение по дело 239/16 на колективен иск на граждани чрез Фондация „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ срещу Община Пловдив и РИОСВ, в което ясно определя, че правото на личен живот на жителите на Пловдив е пренебрегнато, а Община Пловдив с бездействието си от години, по отношение реалното подобряване чистота на въздуха, е застрашила здравето на гражданите.

Отправяме за пореден път призив към институциите и управата на град Пловдив да приемат действията и мерките за борбата с мръсния въздух като приоритет номер едно на общинските  политики. Чистият въздух е здраве и няма нищо по-важно от здравето на хората.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Първият Международен ден на чистия въздух за синьо небе – 7-ми септември е създаден от ООН през 2020 година и има за цел изграждането на глобална общност от действия за насърчаване на сътрудничеството за решаване на проблема на национално, регионално и международно ниво.

В събитието ще се включат с различни инициативи граждани от:

ДОБРИЧ – организира се от „Дишай, Добруджа“ с поход до депо за отпадъци край село Богдан, община Добрич на 7 септември от 10:00 часа;

ДЕВНЯ – организатор е „Дишай, Девня“ със среща-разговор за местните проблеми на 28 август от 10:00 часа;

ПЕРНИК – от „Дишай, Перник“ с разходка за чист въздух на 7 септември от 18:00 часа;

РУСЕ – организатор е „За чисти въздух и вода в Русе“ на 7 септември в Центъра на Русе – Часовника от 18:00 до 19:00 часа със снимки на русенци с надпис „Чист въздух за Русе“ и на 11 септември на кея до вития мост в 9:00 ч. бягане с екопослание; до 1 октомври – фотоконкурс „Екологичните проблеми на Русе“;

СОФИЯ – Екологично сдружение „За Земята“ на 7 септември от 18:30 часа с акция пред сградата на Столична община.

БЛАГОЕВГРАД – организира се от „Благоевград диша“ и включва доброволческа акция по почистване на нерегламентирано сметище, край 11 основно училище „Христо Ботев“ на 7 септември от 17:30 часа.

Всеки българин може да се включи в отбелязването на Международния ден за чист въздух, независимо къде се намира, като се снима с импровизиран плакат с мотото на Деня на чистия въздух за България: “ИСКАМЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ, ИСКАМЕ ЗДРАВЕ!” и публикува снимката в своите профили в социалните мрежи, придружена с кратко описание.
ВЪЗДУХ
ЧИСТ

Още от тази категория