Продължете към съдържанието

Предлагаме
имена на жени

за имена на
пловдивски улици

Oт Добромира Костова

По повод Международния ден на жената 8 март аз и колеги от ППДБ в Общински съвет Пловдив изпращаме мотивирано предложение до районните кметове на Пловдив (с копие до кмета на града), в което прилагаме списък с биографиите и постиженията на няколко достойни българки, на чиито имена предлагаме да бъдат кръстени улици, площади, паркове, инженерни съоръжения и други обекти с общинско значение.

7 март 2024

Личната ми мотивация да работя по това предложение е категоричното ми мнение, че борбата за равнопоставеност на половете минава и през кръщаването на улици, площади, паркове, училища, читалища, театри и мн. др.

Едва 2 общински училища в Пловдив са кръстени на жени, като реално само 1 е самостоятелно – „Райна Княгиня“. Другото е „Виктория и Крикор Тютюнджян“, т.е. име в тандем. Има и едно държавно – „Ана Май“. Това е всичко на фона на над 80 училища на територията на Община Пловдив. Положението с имената на улици с женски имена е малко по-добро, но като цяло пловдивските улици носят в огромната си част имена на мъже.

Децата, които растат в града ни и се опитват да сричат имената на улиците по табелите, докато се разхождат, не трябва подсъзнателно да свикват с идеята, че мъжете са тези, на които се кръщават улици. 

В изказвания в зала в Общински съвет и друг път съм обръщала внимание върху необходимостта да се кръщават повече улици с женски имена. Смятам, че в навечерието на Осми март е добър момент отново да се наблегне на темата. И в тази връзка изпращаме нашето предложение до районните кметове.

Подбрахме символично шест значими българки, защото изпращаме предложението до шестте районни кметства на Пловдив. Вижте ги подредени по азбучен ред като кликнете на името:

Още от тази категория