Продължете към съдържанието

Относно
предложението за
пешеходизация
на част от
Христо Г. Данов

От групата на съветниците на ПП-ДБ в Общински съвет - Пловдив
ПП-ДБ подкрепяме оформянето на пешеходна зона по ул. „Христо Г. Данов“, но настояваме да се спазят процедурите за това. Считаме, че предложението, внесено от районния кмет на район Централен, е без правна стойност и без задължаващ характер. Затова настояваме на утрешната сесия да се измени проекторешението така, че местният парламент да възложи на кмета на Пловдив да изготви необходимата проектна документация и да следва законоустановените административни процедури.
24 април 2024
Снимка: Под тепето

Предложението, внесено от кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, цели превръщането на участъка от ул. „Хр. Г. Данов“ между ул. „Бетовен“ и бул. „Руски“ в пешеходна зона.

Групата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в Общинския съвет на Пловдив изразяваме подкрепата си за превръщането на част от ул. „Христо Г. Данов“ в пешеходна зона, но се противопоставяме на предложения от районния кмет Стаменов подход за вземане на решението.

Категорични сме, че решението трябва да е на кмета на общината, а не на Общинският съвет и призоваме Костадин Димитров да изготви необходимата проектна документация и да следва законоустановените административни процедури, касаещи промяната.

Законът не дава правомощия на местния парламент да взима такива решения, особено когато проектната документация очевидно липсва. Необходимо е решението да се вземе от съответния орган, който в случая е именно кметът на Пловдив, а не да се тръгва отзад напред.

За да сме сигурни, че предложението ще има правна стойност, по време на заседанието на ОбС ще внесем изменение във внесената докладна, с което се настоява местният парламент да възложи на кмета на града изготвянето на проект за трансформацията на ключовата централна улица.

В случай, че предложението на групата ни не бъде прието, това ще бъде причина да гласуваме „въздържал се“ на предложението в първоначалния му вид, тъй като по наше мнение е незаконосъобразно.

Изразяваме огорчението си от опорочаването на една прекрасна по своето същество идея.
ТРАНСПОРТ

Още от тази категория