Продължете към съдържанието

Участвах в
международен
форум за градско
земеделие

От Добромира Костова

Взех участие в международен форум по градско земеделие, който се проведе в Белград в 18-20 април и беше посветен на успешните техники и общински политики в тази все повече набираща популярност в Европа и света практика като способ за борба с климатичните промени. 

23 април 2024
Концепцията "градско земеделие"

Наситената двудневна програма на събитието включи ключови речи на пионери в индустрията на тема устойчиви практики и иновативни технологии в областта на градското земеделие. Включихме се в работилници на тема вертикално градинарство, градско пчеларство, хидропоника, компостиране и др. Моят принос към събитието беше презентация на тема общински политики за ангажиране на общността към темата градско земеделие. Успяхме да придобием и практически опит в местни градски ферми.

Какво искам да предам като послание към пловдивчани по темата? Имам огромното желание на първо място да бъде разбрано колко позитиви носи тази дейност в градска среда.

Градското земеделие и градинарство е една тиха революция. Не просто тенденция, а движение с множество предимства, които се простират далеч отвъд границите на това просто да създаваме оазисчета в бетонните джунгли.

Най-важното: градското земеделие променя околната среда

Като доближава производството на храни до потребителите, значително намалява въглеродния отпечатък, свързан с транспортирането и разпространението на храната. Това е от ключово значение за борбата с климатичните промени. Освен това зелени площи/покриви/вертикални градини действат като естествени пречистватели на въздуха, смекчавайки градските топлинни острови и подобрявайки качеството на въздуха. Да не забравяме пчелите, без които няма да има живот на планетата. Повече градски градини – повече храна за пчелите и така шанс за цялото биоразнообразие.

Социален елемент

В социален план градското земеделие насърчава сплотеността на общността и вдига коефициента на щастието. Споделените градински пространства се превръщат в центрове за взаимодействие, където различни групи се събират, за да култивират не само растения, но и взаимоотношения. Това чувство за споделена отговорност и свързаност укрепва социалната тъкан на нашите градове.

Бизнес и икономика

От гледна точка на бизнеса градското земеделие има огромен потенциал. Той представя възможности за печалба от (примерно) падането на транспортните разходи и разходите за съхранение, както и от „градските“ опции и иновативни начини за реализиране на продукцията, които излизат извън „стандартната“ връзка производител-прекупвач. Примерно фермерски пазари, абонаментни услуги и/или партньорства с местни ресторанти.

Градско земеделие не е просто отглеждане на зеленчуци. Става въпрос за култивиране на устойчив начин на живот, подхранване на общности и насърчаване на икономическа устойчивост. Трябва да признаем силата на тези зелени пространства за реформулиране на нашето разбиране за съвременния живот в града и трансформирането градските пейзажи.
УПРАВЛЕНИЕ

Още от тази категория