Продължете към съдържанието

Състоянието на
велоинфраструктурата
в Пловдив

Oт Добромира Костова

В Пловдив има изградена велосипедна мрежа от около 50 км. През 2020-2021 г. изтече гаранционният период по договорите за изграждането ва велоалеите. Заедно с това отече и каквато и да било поддръжка на трасетата.

Управлението на ‘Зико’ тотално неглижира съвременните изисквания за развитие на един нормален европейски град и велосипедният транспорт изчезна от въпросите на местното управление.

25 март 2023
С ВелоКултура представихме нашия проект за свързаност на велоалеите в Пловдив на откриването на Велосезон 2023

Сегашното положение

Свидетели сме на цели календарни години без нито един метър изградени нови алеи. Хаотичност, липса на адекватно планиране, отсъствие на финансова, екологична и визионерска експертиза. За мониторинг и контрол да не говорим.

Преди повече от година ръководителят на велоинфраструктурния ни проект Милена Найденова внесе предложението в Общината. До този момент нямаме становище по него нито от главния архитект, нито от заместник кметовете по транспорта и строителството.

Заедно с колегите от ДБ, внасям всяка година предложение към бюджета на града за изграждане на нови велоалеи и то никога не се приема от Общински съвет. Без конкретен отговор останаха и множеството ни питания за плановете на Община Пловдив да развива велоинфаструктура на града.

Наблюдавахме единствено работа по проектиране на нови велотрасета само като комбинация с новоизграждащи се пътни платна по спонтанни европейски проекти и с поемане на заеми от кредитни институции. Т.е. – с цел усвояване на пари. Пример – опитаха се постфактум да проектират велоалея при злополучния Пробив при Водната палата.

Изборът ни дали да се качим на колелото или да изберем автомобила, защото в нашия чудесен град отсъства третата възможност – адекватен публичен транспорт, зависи от наличието на широки, безопасни и свързани велоалеи. Това не коства невиждани усилия – нужни са визия, експерти, воля и реализация.

Тук можете да се запознаете с предложението на ВелоКултура:

Идеен проект за изграждане на велосипедна инфраструктура в град Пловдив и околността

Предложение за район "Централен"
Предложение за район "Западен"
Предложение за район "Източен"
Предложение за район "Южен"
Предложение за район "Северен"

Още от тази категория