Продължете към съдържанието

Пари за екология,
но всъщност за
дизел и джипове

От Добромира Костова
Обществената поръчка, която Община Пловдив пусна за закупуване на техника и автомобили с парите от 40 милионния заем има всичките белези на корупционна схема. Само един повърхностен поглед върху описаните технически спецификации е достатъчен, за да светне червената лампа.
21 април 2022
Снимка: Под тепето

Прекалено специфично, прекалено точно и твърде много подробности.

Помните ли ги всичките скандални поръчки за закупуване на автомобили, които точно описват автомобила, само без да е написана марката и модела? Тука нещата, изглежда, са същите: какви да са четките, къде да са четките, колко да е дълъг маркучът, какъв да е диаметърът на маркуча, колко оборота и т.н. И най-скандалното – трябва да са с дизелов двигател.

Когато се обсъждаше взимането на заем носеха вода от 9 кладенци и обещаваха ли обещаваха. Казаха, че ще вземат няколко изключително нужни машини за почистване на ток или метан. Не казваха нищо за дизели, нито за джипове. Казаха, че с парите от заема ще работят за чистотата на въздуха и за зелената система на града.

Хайде да видим въздуха и зелената система тогава.

Да, чистенето на улици с водоструйки би трябвало да има ефект върху нивата на ФПЧ, но дали това е цялостното решение, което ние чакаме? Улиците се чистят с вода и сега тук -там. Но скъпа дизелова техника няма да реши проблема с малките и тесни улици и разбитите тротоари. Не виждам как тези машини ще заменят чистенето с „вечните метли на Славчо“, които само връщат праха обратно нагоре и право в дробовете ни и които са един от големите проблеми с въздуха. От години призоваваме за цялостно решение за почистването на града, което да премахне на 100 % метлите и да влезе в малките улици и праховите пространства встрани от големите булеварди. Получаваме извънземни дизелови машини с еди какъв си диаметър на четката.

Прозрачност?


Казаха, че нито един лев няма да бъде изхарчен непрозрачно, защото ще бъде избран обществен съвет за контрол на харченето на средствата по проектите и този съвет ще следи как се харчат парите. Абсолютна лъжа. Съветът беше свикан веднъж досега СЛЕД като беше пусната поръчката за избор на изпълнител на пробива при Водната палата, т.е. без този съвет да разгледа и обсъди критериите по поръчката, прогнозните стойности и т.н.


Така заминаха първите 10 милиона от вашия заем, пловдивчани. Още няколко милиона заминават и сега по същия начин – непрозрачно и с много сериозни белези за корупция. Както се случи и с 14 милиона от средствата по Програмата за въздуха, по която всичко се закупува или извършва на тройни и четворни цени от пазарните.

Какво предлагам? 


Настоящата поръчка за дизели и джипове трябва да бъде спряна. Трябва да се подходи по изцяло друг начин към ситуацията. Аз лично мисля да подготвя искане за преглед на документация от ОП „Чистота“. Ще искам цялата информация за наличните в предприятието към момента машини и техника с техните спецификации, графици на експлоатация и др. Тази информация считам, че трябва да бъде представена на съвета за контрол на харченето на средствата по заема и чак тогава да се изготвят критерии за поръчката.

Ако има как аз бих върнала и заема, разбира се, и изцяло да спра и пробива при Водната и всички други ненужни и спорни проекти, които се заложиха, само и само, за да се дръпнат едни пари.
ВЪЗДУХ
ЧИСТ

Още от тази категория