Продължете към съдържанието

Отново отказват да
променят плана за
"захарна фабрика"

от Добромира Костова

Сагата с регулационния план на кв. „Захарна фабрика“ и кв. „Тодор Каблешков“ продължава.

22 юни 2020
На сесията в началото на Април поисках становище от правния отдел на ОбС относно няколко несъответствия на този ПУП с Общия устройствен план на Пловдив, на базата на които поисках също отпадане на точката от дневния ред, докато не се разясни юридически казусът. Точката наистина отпадна тогава.
 
Въпросното правно становище излезе наскоро и в момента нашият екип го разглежда в дълбочина, защото на всички ни се струва оборимо и изсмукано от пръстите. Но благодарение на него, ПУП-ът влиза отново на сесията в четвъртък непроменен, с всичките забележки, които имах по него. Пред правна и УТЖП комисиите миналия петък изразих притеснението си, че така изготвен този ПУП отваря път за изграждането на цял един огромен квартал върху терените на бившия захарен комбинат. Отговориха ми, че този ПУП не е проблем, защото той не е застроителен план, където дефакто се определят височина на застрояване, процент на озеленяване и т.н.
 
От дирекция „Устройство на територията“ повтаряха любимата си мантра за 40-50-60 % озеленяване, която я слушам най-редовно. С две думи – да очаквам, че в застроителните планове за тези квартали ще виждам навсякъде 60% озеленяване. Много обичат да разграничават регулационни от застроителни планове, като че тези да нямат абсолютно нищо общо един с друг . Съответно днес реших да ида да  разгледам тези планове с надеждата да видя това митично 60% озеленяване.
 

Само че видях, че ме лъжат.

 
– Застроителните планове за терена към момента са до 40 (!) метра височина (около 13 етажни сгради) и 80% застрояване и само 20 % озеленяване (изображения 1 и 2)
 

Изображение 1
Изображение 2

-Действащата към момента регулация е стара от 70те и там имаме завод, детска градина и детска ясла (поредните неосъществени) и техникум (изображение 3)


С две думи – сериозно застрояване на терените се задава. Нямам никаква идея къде ще ходят на училище и градина и ясла тия деца, които ще се заселят в тези 13 етажни блокове. Никаква идея кой ще ги лекува. Имам идея как ще си влизат в квартала – по разширения бул. Марица, който ще бъде изграден за сметка на всичките зелени площи покрай реката (изображение 4 и 5). Там, където водя дъщеря си да хвърля камъни в реката и да гони пеперуди. Зелените площи между Английската и реката, където се разхождахме като ученици. Имам някаква идея как ще изглеждат тези 13 етажни блокове, защото наскоро се появиха по фейсбук постове на известен строителен предприемач с интереси в квартала. Тогава ги беше изрисувал с фон хотел „Санкт Петербург“, не му пречи да ги премести малко по на запад.

Изображение 4

Изображение 5

Наистина ли това трябва да е бъдещето на едни от малкото останали зелени квартали в града?
във вече презастроения Северен ще е брутално.
Мисля да настояваме да се променят въпросните застроителни планове с 40 м височина и 80 % плътност на застрояване, както и, разбира се, да продължим да настояваме да не се приеме този ПУП в този му вид.

ГРАДОУСТРОЙСТВО

Още по темата

Още от тази категория