Продължете към съдържанието

За пореден път
заем вместо реформа
и опит да се пести

От Добромира Костова
Повече от две години след началото на мандата, местната управа предлага ново задлъжняване на хазната в размер на 40 милиона. Като този път е измислила удобно оправдание – спортната инфраструктура на града. Но наистина ли се мисли за спортното бъдеще на Пловдив или просто се работи да се осигурят средства, които да потънат по вече добре разработените схеми с надписани разходи и приятелски фирми?
9 март 2022

Здравко Димитров не успя да реализира първоначалния си план да вземе ударно 130 милиона заем (с който план вероятно беше дошъл или пратен на кметския стол).

Планът му катастрофира:

– след редица скандали свързани с кухи проекти, написани про-форма само и само „нещо“ да има там да се представи на фонда и съответно фондът ги отхвърли

– след като срещна отпор от гражданите на Пловдив по време на обществените обсъждания

– след като срещна отпор от нас опозицията, която призовава постоянно към реформа и оптимизация на разходите ПРЕДИ да се стига до заеми.

Заем на всяка цена, без значение за какво ще се харчи

От плана за 130 милиона, едва 40 стартираха. Как, обаче, да го докарат до 130 след като предните им кухи проекти не успяха? Сетиха се – хайде да го играят по тънката струна със спортни обекти и да се възползват от оправданото недоволство на феновете и желанието на пловдивчани да се развива пловдивския спорт. От едната страна ще се вдига шум как стадионите не могат да се завършат без още пари, а от другата страна те ще измислят да вкарат нужните пари за още заем и ето така ще си докарат първоначалната квота от 130 милиона.

Дефакто просто се търсят едни свободни пари, които да се изхарчат непрозрачно и да потънат незнайно къде. И използват спорта, за да пробутат заема.

Който е против заема, той е против спорта, нали така?

Не, не е така. Никой не е против спорта. Искаме и трябва да развиваме спортната инфраструктура на града. Само че не чрез заеми и не чрез умишлено надуване на разходите, за да има какво да иде по чекмеджетата. Тъжно ми е, че пак ще трябва да го кажа – тези пари взети със заем няма да отидат за да имаме ние стадиони, диспансер и плувен басейн. Голяма част ще идат за комисионни под масата и в чекмеджетата.


Вместо да намалят на разходите те теглят заем

Да вземаш заем без да си реформирал харчове е запазена марка на лошите управленци. Ние не отричаме заемите като инструмент за ускорено развитие на града, но ги намираме за напълно неправилни, при условие че огромна част от бюджета на община Пловдив отива за заплати и издръжка на партийно зависима, непрофесионална и аналогова администрация. За пореден път не се анализира крайно необходимото свиване на разходите за издръжка на общинската администрация и общинските предприятия, които възлизат на близо 75% от годишния бюджет на общината.

А кой е виновен, че разходите за басейна и стадионите скочиха двойно? Може би същите тези, които не успяха да ги осъществят според първоначалния план? 

Кметът не се пребори да вземе пари за стадионите от държавата

Само преди месец кметът беше събрал всички депутати, излъчени от Пловдив и по време на тази среща не се чу нищо за така необходимите на града ни пари за стадионите, басейна и диспансера. Държавното финансиране трябва да бъде потърсено много преди изобщо да се помисли за заем. 

УПРАВЛЕНСКИ

РЕШЕНИЯ

Още от тази категория