Продължете към съдържанието

Нови планове за
регулация на кварталите
"Захарна фабрика" и
"Тодор Каблешков"

от Добромира Костова

Отново се сблъсквам със ситуацията да разглеждам план за регулация, който не съответства на действащия общ устройствен план на Пловдив.

7 април 2020
В дневния ред на ОбС за четвъртък чак на последно място, под точка 27, е сложено одобряването на ПУП-ПР на цели два квартала в северен Пловдив – Захарна фабрика и Тодор Каблешков.
 
Не знам защо е пратена тази огромна и сложна точка на последно място…и не съм фен на конспирациите, така че няма да подозирам цел „да мине незабелязано“.
 
По време на комисията УТЖП попитах каква е спешността на приемането на тези ПУП-ове (които вече веднъж бяха оттегляни) и отговорът беше, че няма значение, че е извънредно положение, работата трябва да си върви, а администрацията трябва да може спокойно да обработва документация и да издава разрешителни за строеж.
 
Дадох „особено мнение“ по точката, тъй като и в тези ПУП-ове (както беше и с Пета градска част и с Филипово) бях видяла несъответствия с действащия ОУП на Пловдив. Въпреки това, точката беше допусната до сесия от комисията УТЖП след гласуване.
 

Проблемите

 
Понеже е много дълго за една публикация да опиша всичко, което виждам, ето тука само едно от нещата, които ми правят впечатление.
 
Има и други, но почвам с това:
 
 
Изображение 1

 
Изображение 1- всички зелени площи на запад от магазин Лекси около бул. Марица чак до ЖП моста на реката изчезват…От юг ще се усвои за разширяването на булеварда (директно се сменя предназначението от зелени площи на улица), а от север са бившите терени на Захарния комбинат, които са отишли в частни ръце и за които съм чела по медии, че се гласят комплекси със 100 000 кв.м. разгърната площ.
 
Отварям скоба – не съм проверявала точно какви са инвестиционните намерения за тези парцели, казвам какво съм чела в медии. И виждам сама, че зелената площ от действащия към момента ОУП 2007 изчезва както и при ПУП-а, който ни предлагат да приемем сега, така и от планирания нов ОУП на Пловдив (Изображения 2 и 3). 
 

 


 
Лично за мен няма съмнение, че целият район между моста на „Васил Априлов“ чак до стадион Марица ще бъде един гъсто-застроен нов жилищен квартал с нула зелени площи.

ГРАДОУСТРОЙСТВО

Още по темата

Още от тази категория